Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Het magazijn is in veel organisaties een belangrijke spil in de bedrijfsstructuur. Of je nu werkt in de industrie, de bouw, automotive branche, retail of de logistieke dienstverlening het magazijn is een wezenlijk onderdeel in het bedrijfsproces. Loopt het in het magazijn spaak dan heeft het hele daaropvolgende proces hinder van. 

Als werkgever en als werknemer wil je daarom dat de veiligheid binnen het magazijn en die van de stellingen goed geregeld is. Onveilige stellingen kunnen tenslotte voor vervelende situaties zorgen en dan hebben we het nog niet eens over de verdere gevolgen. Om de veiligheid nog beter te waarborgen is het daarom goed om de magazijnstelling jaarlijks te keuren. We zetten de vijf meest gestelde vragen over het keuren van magazijnstellingen op een rij. 

1. Is het verplicht om magazijnstellingen jaarlijks te inspecteren?

Ja, het keuren van magazijnstellingen is volgens het Arbobesluit (artikel 7.4a) verplicht. Dit komt overeen het met de verplicht die geldt voor veel andere arbeidsmiddelen. Een magazijnstelling moet voor ingebruikname eerst gekeurd worden en dan vervolgens minimaal één keer per jaar.

2. Is er een wet of norm voor het keuren van magazijnstellingen?

Ja de Europese norm NEN-EN 15635 geeft richtlijnen over de verschillende gebieden die een rol spelen bij de veiligheid van magazijnstellingen. Deze norm is ook leidend bij het keuren, onderhouden en het gebruik van stellingen.

3. Waaruit bestaat het keuringsproces?

Bijna altijd bestaat de keuring uit een visuele inspectie en een beoordeling van opbouwmethode. De keurmeester werkt daarvoor volgens een vast protocol zodat alle kritische onderdelen gegarandeerd onder de aandacht komen. Eventuele opmerkingen en gebreken worden na afloop van de keuring verwerkt in de rapportage.

4. Moeten alle stellingen gecontroleerd worden?

Volgens de norm NEN-EN 15635 moeten stalen systemen die mechanisch beladen worden gekeurd worden. Denk daarbij aan palletstellingen, breedvlakstellingen, grootvlakstellingen, draagarmstellingen, inrijstellingen, halfzware stellingen en winkelstellingen. Vraag bij twijfel altijd de expert of jouw stelling gekeurd moet worden.

5. Wie mag deze keuringen uitvoeren?

Niet iedereen mag zomaar magazijnstellingen inspecteren en keuren. De inspecties moeten worden uitgevoerd door een onafhankelijk, deskundig en onderricht persoon in de zin van nationale en Europese wetgeving. Dit is vaak een externe keurmeester maar kan ook iemand vanuit de organisatie zelf zijn mits deze daarvoor is opgeleid.

Vragen over het keuren van Magazijnstellingen?

Heb je naar aanleiding van dit artikel aanvullende vragen , hulp, tips of advies over het keuren van magazijnstellingen nodig? Wil je meer weten over onze inspecteur of werkwijze tijdens de keuringen neem dan snel contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder!  

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.