Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Dakveiligheid en Veilige Daktoegang

Dakveiligheid begint natuurlijk met een veilige daktoegang. Voor het realiseren van een veilige daktoegang zijn er verschillende mogelijkheden. Enkele daarvan komen hier aan bod. Denk bijvoorbeeld aan toetreding met een kooiladder, gevelladder of via een dakluik met luikladder. Er wordt de laatste jaren veel werk gemaakt van dakveiligheid en daktoetreding. Veilig werken op hoogte is dan ook een belangrijk en actueel onderwerp.

Veilig werken op het dak

Het wordt steeds drukker op onze daken. Vroeger werd het dak bijvoorbeeld 1x per jaar geïnspecteerd. Tegenwoordig zien we veel meer verkeer op de daken. Dat komt in de 1e plaats omdat we steeds meer op onze daken plaatsen. We plaatsen er bijvoorbeeld klimaatbeheersingssystemen, luchtventilatiesystemen en zonnepanelen. Deze systemen hebben jaarlijks inspectie en onderhoud nodig en moeten bij storingen snel gerepareerd kunnen worden. Werken op hoogte brengt gevaar met zich mee. En precies dat is de reden waarom veilige daktoegang en dakveiligheid en wetgeving hoog op de agenda staan.

Dakveiligheid en Wetgeving

In de arbeidsomstandighedenwet is vastgelegd dat de werkgever verantwoordelijk is voor zijn uitvoerend personeel. Heeft de pandeigenaar of vastgoedbeheerder zelf personeel in dienst, dan is hij/zij ook zelf verantwoordelijk voor veilige arbeidsomstandigheden. Dit begint met het realiseren van een veilige daktoegang. Aangekomen op het dak moet de veiligheid verder gewaarborgd worden. Dit kan bijvoorbeeld door permanente dakrandbeveiliging of door het plaatsen van vallijnsystemen.

Geef je als pandeigenaar of beheerder de opdracht aan derden om werkzaamheden op het dak uit te voeren, dan is de werkgever verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van zijn personeel. Maar de werkgever heeft geen invloed op de dakveiligheid en daktoetreding van het pand waar op gewerkt moet worden. Die verantwoording ligt in dit geval bij de opdrachtgever, dus de eigenaar van het pand. Wanneer er geen veilige daktoegang aanwezig is, of de dakveiligheid ondermaats is, kunnen in het ergste geval de geplande werkzaamheden op het dak niet uitgevoerd worden.

Veilige daktoetreding

Veilige daktoegang kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. De meest ideale situatie is het dak betreden vanuit een opbouw met deur, vaak via een vaste aluminium trap of via een dakluik in combinatie met een luikladder. Wanneer dergelijke voorzieningen tijdens de bouw niet zijn meegenomen, moet daktoetreding vaak in een later stadium en buitenom gerealiseerd worden. In de regel wordt er dan gewerkt met een vaste aluminium trap, gevelladder of een aluminium kooiladder. Welk product er wordt gebruikt is afhankelijk van de hoogte die overbrugt moet worden en de omstandigheden. Vaak staat dit ook omschreven in een eerder gemaakte RI&E.

Dakveiligheid

Voor het verbeteren van de dakveiligheid zijn vaak meerdere oplossingen. Belangrijk is om aan de slag te gaan met oplossingen die als eerste de veiligheid waarborgen, maar ook bedrijfseconomisch verantwoord zijn. Een eenvoudige oplossing kan zijn een aluminium hekwerk te plaatsen rondom apparatuur die op het dak is geplaatst. Er kan dan altijd veilig en zonder valgevaar onderhoud worden verricht. Werk met duidelijke looppaden die voorzien zijn van de nodige waarschuwingstekens. Als er sprake is van minder dan 4 meter afstand van looppad tot de dakrand moet er een extra afscherming of valbeveiliging worden geplaatst. Wanneer de toegang via een kooiladder of vaste trap is geregeld, wordt er gewerkt met een uitloop-leuning richting de veilige zone op het dak.

Vraag het de Specialisten

Wil je meer weten over veilige daktoegang, dakveiligheid en wetgeving? Vraag onze specialisten om advies, we helpen je graag om jouw vragen te beantwoorden en eventuele problemen op te lossen.

 

Wij helpen je graag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.