Een bekend spreekwoord luidt; “een ongeval zit in een klein hoekje” Dat spreekwoord lijkt soms ook van toepassing als er gewerkt wordt met ladders, trappen en rolsteigers. De arbeidsinspectie kwalificeert ladders trappen en rolsteigers zelfs als risicovolle arbeidsmiddelen. Waar komt die kwalificatie vandaan en is klimmaterieel echt zo risicovol? Als je naar de ongevallencijfers kijkt gebeuren er gemiddeld een paar honderd ongevallen per jaar, waarvan ongeveer 12% van de slachtoffers blijvend letsel aan overhoud. laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken van de bij de arbeidsinspectie gerapporteerde ongevallen.
De meest voorkomende oorzaken van ongevallen bij ladders en trappen:
- Verkeerde plaatsing arbeidsmiddel (hoek, borging tegen wegglijden, overstek)
- Verlies van lichaam controle/evenwicht
- Ondeugdelijk arbeidsmiddel/verkeerde type of afmeting ladder
- Verkeerde positie van persoon op ladder/trapje (te ver reiken)
- Gevaarlijke opstelplaats (aanrijdgevaar, aanstootgevaar)
- Ongeschikt steloppervlak
De meest voorkomende oorzaken van ongevallen bij rolsteigers:
- Onvoldoende verankering en/of stabilisatie
- Geen deugdelijke randbeveiliging
- Falend evenwicht (door opbouwen, verrijden, klimmen)
- Onveilige locatie (door ongeschikt opstel oppervlak, aanrijdgevaar)
- Falende constructie
- Ondeugdelijke vloeren
Onjuist gebruik klimmateriaal is Grootste Oorzaak ongevallen
Wanneer je alleen kijkt naar de getallen slaat de schrik je misschien wel om het hart. Kijkend naar de oorzaken van de ongevallen ontstaat wellicht een iets genuanceerder beeld. Dat neemt overigens niet weg dat ieder ongeval er één teveel is en dat we daar samen als producent, werkgever en werknemer alles aan moeten doen deze aantallen terug te dringen. Meer dan 85% van de ongevallen ontstaat namelijk door het verkeerd of onveilig gebruiken van draagbaar klimmateriaal. Het even snel doen, net even verder uitstrekken dan één meter, de kantplanken niet monteren, de diagonale schoren niet gebruiken omdat dat net even sneller is, een ladder in de grond vaststampen al dat soort bekende en voor bijna iedereen herkenbare risico’s gaan bijna altijd goed, tot het mis gaat. Gaat het mis, dan zijn de gevolgen vaak ingrijpend.
Veilig en professioneel Klimmateriaal
Voorkomen is beter dan genezen, het is dus voor ALGA als fabrikant belangrijk om goed en veilig klimmateriaal dat voldoet een de wet en regelgeving te leveren. Natuurlijk mag een handleiding en gebruiksvoorschrift niet ontbreken. Voor de werkgever is het zaak professioneel en goedgekeurd materiaal ter beschikking te stellen voor hun werknemers en beleid maken van veilig werken en dit ook faciliteren. En last but not least, werknemers geldt; werk veilig of werk niet. Kijkend naar het aantal ongevallen gebeurt dat ongetwijfeld ook bij veel bedrijven anders zou het aantallen ongevallen misschien nog wel hoger zijn
Hoe voorkom je ongevallen bij ladders trappen en rolsteigers
Bij Alga maken we werk van veilig werken en bieden verschillende we trainingen aan waaronder veilig werken met ladders en trappen en veilig werken met rolsteigers voor permanente toegang voorzien we in de training keuze duurzame en veilige toegangsmiddelen. Deelnemers aan deze cursus worden opgeleid om bewust om te gaan met veiligheid. De deelnemers wordt getraind om in de praktijk rekening te houden met de werkomstandigheden, het veilig plaatsen en veilig werken met ladders, trappen en rolsteigers. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan onderhoud en inspectie. deelname wordt door de deelnemers achteraf gezien als een waardevolle toevoeging in het bewustwordingsproces voor veilig werken. Bewustwording is de eerste stap naar voorkomen.
Vragen over het voorkomen van ongevallen bij ladders trappen?
Heb je aanvullende tips of vragen over de training veilig werken met ladders en trappen? Neem dan zeker contact met ons op, we vertellen er graag meer over.