Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Met enige regelmaat komt de vraag voorbij of een schoprand ook wel voetstootlijst genoemd op werkbordessen verplicht is en wat welke functie ze nou eigenlijk hebben. Is een voetstootlijst verplicht? Het antwoord is nee, niet onder alle omstandigheden, maar in de meeste gevallen wel. Met dit antwoord kun je natuurlijk nog niet veel daarom zullen we het verder onderbouwen. 

Wanneer is een schoprand aan een hekwerk niet nodig? 

  1. Wanneer het (werk)bordes niet hoger is dan 500mm. vanaf de begane grond.
  2. Wanneer er een dakopstand of dakrand van ten minste 150mm. is, dan mag deze tevens dienen als schoprand en hoeft er op het hekwerk geen voetstootlijst geplaatst te worden.

Schoprand en veiligheid

Een voetstootlijst of een schoprand is bedoeld voor de personen die werkzaam zijn op een verrijdbare bordestrap of werkbordes, op het dak,  of van een verhoogd looppad gebruik maken. De schoprand voorkomt dat losliggend materiaal en/of gereedschap dat tijdens werkzaamheden wordt gebruikt niet over de rand geschopt kan worden en zo mensen die lager gelegen werken of lopen kan verwonden. Veelal wordt de norm NEN-EN-ISO 14122 gehanteerd en die norm omschrijft de toepassing van een voetstootlijst op de volgende manier:

Schopranden en de norm NEN-EN-ISO 14122

NEN-EN-ISO 14122-2 wanneer het gaat over de uitrusting en inrichting van werkbordessen:

NEN-EN-ISO 14122-3: wanneer het gaat aan welke eigenschappen en criteria leuningen moeten voldoen:  

De minimale hoogte van de schoprand volgens de norm NEN-EN 14122 moet 100mm. zijn. Deze voet stootrand mag vervolgens maximaal 10mm. boven het loopoppervlak worden gemonteerd. 

Is een schoprand verplicht bij Tijdelijke hekwerken

Wanneer er sprake is van een tijdelijk hekwerk is een schoprand altijd verplicht volgens de norm voor tijdelijke hekwerken NEN-EN 13374 de schoprand moet dan een minimale hoogte hebben van 150mm. Deze hoogte komt overeen met de hoogte van kantplanken die worden toegepast bij rolsteigers volgens de norm EN 1004. 

Heb je naar aanleiding van dit artikel aanvullende vragen over de verschillende normen, hulp, tips of advies nodig als het gaat over het toepassen van een schoprand?  Neem dan snel contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder!