Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk
Bij een reformladder is een stabiliteitsbalk altijd verplicht

Bij ladders in de A-stand is een stabiliteitsbalk verplicht

Is een stabiliteitsbalk bij een ladder verplicht?

We krijgen met grote regelmaat de vraag of een stabiliteitsbalk onder een ladder nu wel of niet verplicht is Nederland? Het antwoord daarop is;  ja en nee, deze vraag verdiend dus echt wat extra uitleg. Wanneer je gebruik maakt van een reformladder, dat is een 2- of 3- delige uitschuifbare ladder die je ook in een A-stand kunt plaatsen is stabilisatie altijd verplicht. Standaard en bij voorkeur wordt daarvoor een stabiliteitsbalk gebruikt, het kan ook dat een ladder is voorzien van een uitgebogen voet.

Wanneer je gebruik maakt van een opsteekladder of een enkele ladder is een stabiliteitsbalk niet perse verplicht.  Om het nog ingewikkelder te maken hangt de verplichting dan er ook weer af van de vraag;  in welk land is de ladder geproduceerd? 

Ontdek de Reformladders

Nederland kent over het algemeen zwaardere Wetgeving

Europese Wetgeving versus Nederlandse Wet

Al het draagbaar klimmateriaal geproduceerd in Nederland moet voldoen aan het Warenwetbesluit draagbaar klimmateriaal en de NEN 2484. In de directe landen om ons heen hanteert men de Europese norm EN 131. In grote lijnen komen de Nederlandse wet en de Europese norm overeen met elkaar. Verschillen vind je vooral op testbelasting en de toepassing van een stabiliteitsbalk. De Nederlandse wetgeving is over het algemeen zwaarder dan de Europese Norm.  

De Europese Norm EN 131 schrijft voor dat ladders langer dan 300 cm. Verplicht van een stabiliteitsbalk moeten worden voorzien. In het Nederlandse Warenwetbesluit draagbaar klimmaterieel staat deze eis niet. Wanneer ladders in het buitenland worden geproduceerd moeten de ladders voldoen aan de EN 131. Dan is een stabiliteitsbalk onder een ladder van 3 meter  of langer verplicht.

Omdat veel klimmateriaal in het buitenland wordt gemaakt is dat ook de reden waarom veel fabrikanten zeggen dat de stabiliteitsbalk verplicht is. Want om het in bijvoorbeeld China gemaakte klimmateriaal te importeren moet het immers aan de Europese wet voldoen.  Daarbovenop geldt de regel dat wanneer een ladder buiten Nederland is gemaakt maar je deze op de Nederlandse markt wilt uitbrengen dat deze ladder moet voldoen aan het besluit draagbaar klimmaterieel en/of de NEN 2484. 

Europese Wetgeving Ladders En Trappen Wetgeving Draagbaar klimmaterieel

Universeel te monteren Stabiliteitsbalken

Voor iedere ladder een passende Stabiliteitsbalk

Voor Nederlandse producten is een stabiliteitsbalk dus niet verplicht bij ladders langer dan 300 cm. Dat neemt niet weg dat het wel handig en veilig kan zijn om een ladder met stabiliteitsbalk aan te schaffen. Toch zien we in verschillende toepassingen de wens om ladders zonder stabiliteitsbalk uit te voeren. Bijvoorbeeld in de bouw waar enkele ladders vaak geborgd in een steiger worden toegepast. Dan is een ladder met uitgebogen voet of stabiliteitsbalk in de regel erg onpraktisch. in beperkte ruimtes bij bijvoorbeeld liftenbouwers en ook in de tunnelbouw en kassenbouw zijn ladders zonder stabiliteitsbalk gebruikelijk en praktisch.

Mocht je nou een ladder met een rechte voet hebben en er toch een stabiliteitsbalk onder willen plaatsen, dan bieden de stabiliteitsbalken van ALGA uitkomst. Deze stabiliteitsbalken zijn zo ontworpen dat deze onder vrijwel ieder type ladder passen en razendsnel te monteren zijn.

Professioneel Klimmateriaal

Heb je aanvullende vragen over de verschillende normen en wetgeving, of hoe jij onze stabiliteitsbalk kunt toepassen?  Vraag het onze klantenservice ze vertellen er graag meer over.

Vragen over wetgeving draagbaar klimmateriaal?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.