Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Wel of geen steunbeugel? Het is vooral voor de fanatieke gebruikers van dubbele trappen bij aanschaf of tijdens de jaarlijkse keuring van hun klimmateriaal een vraag. Veel mensen ervaren dubbele trappen met een steunbeugel als een bijzonder onpraktisch vehikel. De steunbeugel, ook wel kniebeugel genoemd, zit met regelmaat meer in de weg bij werkzaamheden dan dat het gemak oplevert. Ook onze eigen keurmeester komt in de praktijk veel dubbele trappen van alle merken tegen waarvan de beugel ontbreekt. In de meeste gevallen zijn deze trappen wel met een kniebeugel geleverd, maar verwijderd door de gebruiker zelf. Niet handig! Alleen het verwijderen van de beugel is al een reden om de tijdens de verplichte jaarlijkse keuring en inspectie de trap af te keuren voor gebruik. We hebben het dan nog niet eens over het onverzekerd werken op ondeugdelijk klimmateriaal.

Warenwet en de NEN2484

Steunbeugel en Wetgeving

Klimmateriaal binnen de EU moet aan een aantal regels voldoen. Deze zijn terug te lezen in de norm EN131. Nederland heeft haar eigen Wet en Norm te weten; de Warenwet en de NEN2484. Klimmateriaal wat in Nederland wordt geproduceerd moet aan deze normen voldoen. Zoals het vaak gaat met wetten en regels, worden deze op verschillende manieren geïnterpreteerd. Door de verschillende interpretaties ziet men soms door de bomen het bos niet meer. Die verwarring zien we ook regelmatig als het gaat over de steunbeugel op dubbele trappen. Deze beugel is volgens velen verplicht op een dubbele trap, maar is dat wel zo? De warenwet schrijft voor dat een kniebeugel verplicht is wanneer het hoogste stavlak is uitgevoerd als een bordes of platform. Bij vrijwel alle dubbele trappen zijn de bovenste treden gesloten en kan het bovenste deel als stavlak worden gebruikt. Een steunbeugel is dan verplicht.

Meer lezen over de warenwet:Artikel 3 Warenwetregeling draagbaar klimmaterieel

Is een steunbeugel voor een dubbele trap verplicht?

Bison dubbele trap

Steunbeugel niet verplicht!

Bij ALGA maken we klimmateriaal dat is afgestemd op de wensen van de gebruiker. Bij ALGA hebben we onze dubbele trappen voorzien van een handig gereedschapsbakje. Daardoor vervalt het bordes/platform en is een steunbeugel niet verplicht. Ben je benieuwd hoe een dubbele trap zonder kniebeugel er in de praktijk uitziet? Bekijk dan onze dubbele oploopbare trap type Bison. Heb je aanvullende vragen, dan helpen onze specialisten je graag verder!