Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Met regelmaat komt er bij ALGA de vraag binnen of een kooiladder gekeurd moet worden en aan welke norm een kooiladder of vaste ladder moet voldoen. Nog altijd bestaat er onduidelijkheid over kooiladders keuren en welke norm moet worden toegepast. Een tijdje terug kwam de onderstaande vraag bij ons binnen:

Deze vraag is voor ons als kooiladderspecialist aanleiding om extra aandacht te besteden aan het keuren van kooiladders en de toepassing van de geldende norm. Zeker omdat er in Nederland nog veel verouderde stalen kooiladders aanwezig zijn op gebouwen en in industrieën.

Kooiladder norm en wetgeving

Kooiladders worden vaak toegepast als toegangsmiddel voor machines en installaties. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld; luchtzuiveringsinstallaties, airco systemen op daken enz. Vaste toegangsmiddelen voor machines en installaties moeten voldoen aan de norm: NEN-EN 14122 ‘Veiligheid van machines – Vaste toegangsmiddelen tot machines en industriële installaties’. Onder vaste toegangsmiddelen verstaan we een vaste verticale toegangsladder, dus een kooiladder of gevelladder, maar ook vaste trappen, passage bordessen, werkbordessen en leuningen.

Binnen de Norm NEN-EN 14122 gaat het niet alleen over de toegangsladder, maar ook over de omgeving waarin de kooiladder geplaatst is of nog geplaatst moet worden. Verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals;  Is de vertrekplaats veilig?, Hoe ziet de aankomstplaats eruit?, Kun je als eenmaal of hoogte bent aangekomen ook veilig bij de installatie komen? De kooiladder norm beschrijft veel meer dan alleen waar een vaste toegangsladder aan moet voldoen. Een vaste toegangsladder of kooiladder keuren kan en mag dus ook niet onder de norm NEN 2484. Deze norm is gericht op draagbaar klimmateriaal zoals ladders en trappen. Voor mobiele of draagbare ladders gelden andere richtlijnen dan voor een vaste ladder of vluchtladder.

Kooiladder keuren

Een kooiladder keuren vraagt meer kennis dan het keuren van draagbaar klimmateriaal. Dit omdat naast de technische details, een keurmeester kooiladders ook wordt gevraagd oog te hebben voor de veiligheid van de gebruiker in de directe omgeving van de kooiladder. Bijvoorbeeld of er valgevaar is bij de vertrekplaats, wanneer de vertrekplaats zich niet op de begane grond bevindt, maar op een hoger gelegen dak of bordes. Is er voldoende vrije voetruimte?, Voldoet de kooiconstructie en is de aankomstplaats veilig?, Is de ladder voorzien van de verplichte uitstaptrede en een zelfsluitend poortje?, Heeft de vaste ladder rechte, vlakke sporten en zijn de sporten voorzien van minimaal 2cm antislip? Zomaar een paar punten van de 30 aandachtspunten uit de checklist kooiladder keuren. Er zijn in Nederland nog veel oudere, stalen kooiladders en aluminium kooiladders aanwezig die niet aan de meeste recente kooiladder norm voldoen.

Keuren Kooiladders en Gevelladders NEN EN 14122-4 Kooiladders keuren

Oude stalen kooiladders

De vijf meest voorkomende gebreken bij stalen kooiladders

  • Ronde sporten zonder antislip
  • Onjuiste kooiconstructie met te grote openingen
  • Verplichte uitstaptrede niet aanwezig
  • Zelfsluitend poortje niet aanwezig (is verplicht)
  • Geen aansluitend uitloop hekwerk richting de veilige zone op het dak

Is een kooiladder keuren verplicht

De vraag; Is een kooiladder keuren verplicht? Kunnen we volmondig met ja beantwoorden. De ARBO wet stelt werkgevers verplicht om aantoonbaar veilig een goedgekeurd materiaal ter beschikking te stellen. Ook wanneer je als vastgoedeigenaar opdracht geeft onderhoudswerkzaamheden uit te voeren is de werkgever van de onderhoudsmonteur in de eerste instantie verantwoordelijk. Maar de werkgever heeft geen invloed op de dakveiligheid en daktoetreding van het pand waar op gewerkt moet worden. Die verantwoording ligt in dit geval bij de opdrachtgever, dus de eigenaar van het pand. Wanneer er geen veilige daktoegang aanwezig is, of de dakveiligheid ondermaats is, kunnen in het minst ergste geval de geplande werkzaamheden op het dak niet uitgevoerd worden. In het ergste geval gaat het mis en wordt de vastgoedeigenaar achteraf aansprakelijk gesteld.

Kooiladderspecialist

ALGA is dé kooiladderspecialist. We zijn gespecialiseerd in het realiseren van veilige daktoegang met kooiladders of middels een gevelladder. Onze kooiladders en vaste ladders worden naast daktoegang ook vaak toegepast in de silobouw, waterzuiveringsinstallaties en andere toepassingen. Heb je vragen over de kooiladder norm NEN-EN 14122, een bestaande kooiladder, of kooiladders keuren of wil je een kooiladder kopen? Als kooiladderspecialist helpen wij je graag met het geven van antwoorden op jouw vragen.

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.