Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Kooiladder norm en wetgeving

Een kooiladder, ook wel permanente toegangsladder genoemd, is niet meer weg te denken bij het realiseren van een veilige daktoegang. Een kooiladder wordt steeds meer gebruikt op bedrijfsgebouwen, instellingen, flats en huizenblokken. Een permanente toegangsladder zorgt voor veilige daktoegang tijdens onderhoudswerkzaamheden, inspecties aan daken of installaties. Een kooiladder draagt dus bij aan het realiseren van een veilige werkomgeving en leefomgeving. Een kooiladder is dan wel geen officiële vluchtladder, maar kan daarvoor wel handig gebruikt worden als dat nodig zou zijn. Het zal je daarom niet verbazen dat kooiladders aan normen moeten voldoen zodat er veilig gewerkt en gewoond kan worden.

Kooiladder Norm

Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Klimmateriaal moet daarom altijd aan verschillende normen en eisen voldoen. Dat geldt ook voor een kooiladder of permanente toegangsladder. Voor kooiladders is de norm EN-ISO 14122-4. Daarin staat omschreven waar een kooiladder en de omgeving waar de kooiladder is geplaatst allemaal aan moet voldoen. Wanneer je gebruik maakt van een permanente toegangsladder moet die bij een hoogte van 3 meter voorzien zijn van een kooiconstructie. Is de verticale hoogte die je moet overbruggen lager dan 3 meter, dan kan een gevelladder worden toegepast. Verder moet een kooiladder zijn uitgerust met rechte en vlakke antislip sporten.  Met stevige antislip sporten weet dat je zeker dat je voldoende grip hebt als je de kooiladder beklimt.

Er zijn nog veel meer punten die de aandacht verdienen als je een kooiladder plaatst. De positie van de kooiladder aan de gevel, de aankomstplaats op dakniveau, waarvoor overigens ook weer verschillende regels gelden. En de manier waarop de kooiladder bevestigt moet worden. Natuurlijk hoef jij niet perse al deze punten van aandacht 100% te weten. Heb je de basismaten die je voor een kooiladder nodig zijn, dan helpen onze kooiladder specialisten je graag verder om de kooiladder volledig binnen de vastgestelde normen te realiseren. 

Kooiladder op maat

We maken bij ALGA de kooiladders op maat. Je weet dan zeker dat de kooiladder altijd past en voldoet aan de norm. Iedere gevel en ieder dak is anders en vraagt om een oplossing die past om een veilige daktoegang te realiseren. Is montage aan de gevel niet mogelijk dan biedt een vrij geballaste kooiladder uitkomst.

In veel gevallen in het realiseren en plaatsen van een kooiladder eenvoudig en in sommige gevallen vraagt de situatie om een kooiladder op maat gemaakt. Volstaat een kooiladder met uitstaptrede? Of heb je een kooiladder met uitstapbordes nodig voor het overbruggen van een verhoogde gevelrand? Kan er bij de aankomstplaats recht uitgestapt worden of is een zijwaartse uitstap nodig? Is er valbeveiliging aanwezig waar men bij aankomst aan kan haken of moet een uitloop leuning naar de veilige zone op het dak gerealiseerd worden? Voor iedere situatie heeft ALGA de oplossing in huis en wordt de kooiladder op maat gemaakt. Voor iedere vraag is er een oplossing en zo voorkom je valgevaar.

Monteren conform de kooiladder Norm

Een kooiladder monteren is geen moeilijke klus. Een kooiladder van ALGA wordt compleet naar wens en voorgemonteerd op locatie geleverd. Het monteren van een kooiladder is daarom bijna vanzelfsprekend. Lijkt de montage je toch moeilijk? Dan geven we bij ALGA graag advies over hoe en met welke materialen jij de kooiladder stevig en veilig kunt monteren. Twijfel je toch over de montage van een kooiladder, schakel dan onze monteurs in.  

Kooiladder kopen

Bij het kopen van een kooiladder komen veel elementen aan de orde waarover je vooraf goed na moet denken. De veiligheid staat natuurlijk voorop, maar ook de prijs van een kooiladder is belangrijk. De prijs van een kooiladder hangt af van de verschillende elementen die je wel of juist niet wilt gebruiken. Bij ALGA maken we dat graag helder en inzichtelijk voor je door jouw vragen samen te vatten in een offerte. Zo is een kooiladder kopen dankzij de hulp van onze kooiladder specialisten erg eenvoudig en overzichtelijk.

Vraag het de Kooiladderspecialist

Heb je aanvullende vragen over de kooiladder norm, een permanente toegangsladder, een kooiladder op maat of de montage van een kooiladder?

Wij helpen je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.