Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Wetgeving en normen voor kooiladders

Voor de inzet van kooiladders als vluchtroute zijn er strikte regels en normen van toepassing om te zorgen voor veiligheid bij werk en bewoning. Deze regelgeving is belangrijk, aangezien de veiligheid van mensen altijd voorop staat. Het is daarom aan te raden om altijd navraag te doen bij de relevante overheidsinstanties zoals de gemeenten en/of brandweer over wat wettelijk wel en niet toegestaan is, aangezien dit per situatie kan verschillen

Een kooiladder als vluchtladder op verschillende dakniveaus

ALGA dé kooiladderspecialist

Vluchtroutes in het Bouwbesluit 2012

Het Bouwbesluit 2012 speelt een centrale rol in de regelgeving als het gaat over vluchtroutes. Volgens dit besluit moet een hoogteverschil van meer dan 0,21 meter (nieuwbouw) of 0,22 meter (bestaande bouw) tussen vloeren waarover een vluchtroute voert, overbrugd worden door een vaste trap of hellingbaan. ( Artikel 2.5.2 en Artikel 2.3.1)  Dit betekent dat voor vluchtroutes vanaf het dak naar het maaiveld, een vaste trap vereist is. Kooiladders voldoen niet aan de eisen voor vaste trappen zoals gesteld in het Bouwbesluit 2012, waardoor ze niet als primaire vluchtroute kunnen dienen.

Kooiladder Norm NEN-EN-ISO 14122-4

Aansluitend op de regelgeving, uiteengezet in het Bouwbesluit 2012, speelt ook de norm NEN-EN-ISO 14122 een belangrijke rol. Deze internationale norm, bestaande uit vier delen, biedt richtlijnen voor de keuze, ontwerp, en constructie van vaste toegangsmiddelen tussen verschillende niveaus, waaronder bordessen, looppaden, trappen, trapladders, leuningen, en vaste ladders.

Deze norm stelt net als in het bouwbesluit dat, indien directe toegang vanaf de begane grond niet haalbaar is, de voorkeur als eerste uitgaat naar het gebruik van hellingen of trappen. Pas wanneer deze opties niet toepasbaar zijn, volgt de keuze om ladders in te zetten. De keuze voor het type toegangsmiddel dient gebaseerd te zijn op een risicobeoordeling en moet rekening houden met ergonomische aspecten. Deze benadering zorgt ervoor dat de veiligheid en het welzijn van gebruikers vooropstaan.

Kooiladder als Vluchtladder: alternatief in noodsituaties

Hoewel het Bouwbesluit duidelijke voorschriften geeft, kan een kooiladder in bepaalde gevallen toch van nut zijn als secundaire of aanvullende vluchtroute. Vooral in situaties waar een standaard vaste vluchttrap of andere vluchtroutes niet mogelijk zijn of te weinig capaciteit hebben. Denk aan praktische situaties zoals bij studentenwoningen, appartementencomplexen of bedrijfspanden, kan een kooiladder uitkomst bieden.

Afsluitbare kooiladder met paniekknop

Een belangrijk onderdeel van kooiladders die als vluchtroute dienen, is de afsluitbare deur voorzien van een paniekknop. De kooiladder, die door de deur alleen vanaf de bovenkant toegankelijk is, zorgt ervoor dat de ladder alleen gebruikt wordt wanneer dit noodzakelijk is. Bij een noodsituatie kan door het indrukken van de paniekknop de deur automatisch openen, waardoor de vluchtweg vrij wordt gemaakt. Deze functionaliteit laat het potentieel van kooiladders als hulpmiddel zien in noodsituaties, ondanks de beperkingen opgelegd door het Bouwbesluit.

Hulp nodig? Vraag het de Kooiladderspecialist 

Hoewel kooiladders standaard niet officieel als vluchtladders worden erkend en niet voldoen aan de strikte eisen van het Bouwbesluit 2012, kunnen ze in bepaalde omstandigheden toch een waardevolle aanvulling zijn op de veiligheidsmaatregelen in en bij gebouwen. Het is erg belangrijk om vooraf altijd de wet- en regelgeving en normen te raadplegen. Vraag het de brandweer, vraag een vergunning aan bij de gemeente, zo weet je zeker dat je voldoet aan de vereisten voor veilig gebruik. Door vooraf het gesprek aan te gaan, kan een kooiladder in specifieke situaties functioneren als een praktisch en veilig alternatief voor traditionele vluchtroutes. Heb je hulp nodig? Vraag het de specialisten bij ALGA. Wij  helpen je graag verder. 

Veel gestelde vragen over Kooiladders

Hoe hoog mag een Kooiladder zijn?

Er bestaat geen maximale hoogte voor een kooiladder. In de praktijk komen we met regelmaat kooiladders tegen tot een hoogte van 50 meter. Het is belangrijk om de norm NEN-EN 14122-4 te hanteren waarin aanvullende regels over de hoogte zijn vermeld. In de norm NEN-EN 14122-4 staat dat een kooiladder verplicht is bij een verticale klimhoogte van meer dan 3 meter. Bij ladders korter dan 3 meter spreken we over een gevelladder. Is een kooiladder hoger dan 10 meter dan is het verplicht om na iedere 6 meter een rustbordes te plaatsen.

Waar moet een Kooiladder aan voldoen?

Voor kooiladders is de norm NEN-EN-ISO 14122-4 Daarin staat omschreven waar een kooiladder en de omgeving waar de kooiladder is geplaatst allemaal aan moet voldoen. Wanneer je gebruik maakt van een permanente toegangsladder moet die bij een hoogte van meer dan 3 meter voorzien zijn van een kooiconstructie. Een verticale ladder vanaf 3 meter is verplicht om een kooiconstructie te hebben. Bij ladders korter dan 300 cm spreken we over een gevelladder. Bij een totale klimhoogte hoger dan 10 meter is een rustbordes om de 6 meter verplicht.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kooiladder?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een kooiladder. Ten eerste is het belangrijk om te kiezen voor een kooiladder die geschikt is voor de locatie of toegang waarvoor jij hem wilt gebruiken. Dit betekent dat je rekening moet houden met welk type kooiladder en welke montage methode het beste in jouw situatie past. Ten tweede is het belangrijk dat de kooiladder voldoet aan de veiligheidsnormen. Vraag jezelf af of de kooiconstructie voldoet aan de veiligheidsnorm en of er standaard een uitstaptrede en klappoortje aanwezig is.  Denk ook na over de veiligheid op de aankomstplaats, zoals uitloop hekwerken richting de veilige zone op het dak. Ten derde is de totale hoogte erg belangrijk. Moet jij een hoogte van meer dan 10 meter overbruggen dan zijn rustbordessen verplicht. Als vierde geven we graag de tip; vraag het de kooiladderspecialist!

Waar worden kooiladders voor gebruikt?

Kooiladders worden gebruikt om toegang te verlenen tot hoge plaatsen, zoals boven in een gebouw, bruggen, silo’s en machines. Ze worden vaak gebruikt door mensen die beroepsmatig hoogte moeten werken, zoals installateurs van zonnepanelen, dakdekkers, dak inspecteurs. Kooiladders zijn ontworpen om veilig grote tot hoogste te klimmen en om te voorkomen dat gebruikers uit de lader vallen. In uitzonderlijke gevallen zijn kooiladders ook toegestaan als vluchtladder.

Wat zijn de voordelen van een Kooiladder?

  1. Kooiladders zijn op vrijwel alle gevels te monteren
  2. Leverbaar in verschillende uitvoeringen en dus in veel situaties toe te passen 
  3. Aluminium kooiladders zijn snel te plaatsen en licht in gewicht
  4. Iedereen mag een kooiladder gebruiken. Je hebt geen aanvullende veiligheidscertificaten nodig. 
  5. De kooiladder is vast gemonteerd en daardoor extra stabiel t.o.v. een mobiele ladder.

Zijn kooiladders veilig om te gebruiken?

Ja, kooiladders zijn over het algemeen veilig om te gebruiken als ze correct worden gebruikt en onderhouden. Ze zijn ontworpen om te voorkomen dat gebruikers uit de ladder vallen en voor o.a. veilige machine en daktoegang.  Het is wel belangrijk om de instructies van de fabrikant te lezen en te volgen om ervoor te zorgen dat de ladder op de juiste manier wordt gebruikt. Het is ook belangrijk om kooiladder regelmatig te controleren of deze in goede staat is en om onderhoud uit te voeren als dat nodig is. Een kooiladder moet voldoen aan de norm NEN-EN ISO 14122-4