Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Veilig werken met steigers klinkt vanzelfsprekend, maar zoals vaak is de praktijk ook in dit geval weerbarstig. Alleen al in Nederland gebeuren er tussen de 100 tot 120 ongevallen per jaar met steigers. Bij ongeveer 12% van de ongevallen is sprake van blijvend letsel. Wanneer we kijken naar de cijfers kun je zeggen dat ruim 85 % van de ongevallen met steigers voorkomt uit onveilig of verkeerd gebruik. De overige 13% van de ongevallen komt door falende constructies. Het goede nieuws is dat er in Nederland gemiddeld minder ongevallen gebeuren dan in andere Europese landen. Dat heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de strengere wetgeving die er er in ons land geldt. Ieder ongeval blijft er altijd één teveel, het is dus zaak met het oog op de bovenstaande cijfers om aandacht te blijven besteden aan het veilig werken met steigers. (bron: RIVM)

Veilig werken met steigers: 10 tips

  1. Bouw een Rolsteiger op conform de opbouwinstructies van de fabrikant, alleen originele onderdelen van de fabrikant mogen worden gebruikt. Gebruik geen rolsteigers die onzorgvuldig zijn opgebouwd en onstabiel zijn, of  waar onderdelen van ontbreken of beschadigd zijn. 
  2. Gebruik een stevige, stabiele ondergrond, vrij van obstakels. En controleer voor gebruik of de voorzorgsmaatregelen zijn genomen om wegrollen te voorkomen.
  3. Rolsteigers die buiten worden gebruikt moeten, waar mogelijk, aan gebouwen of andere constructies worden verankerd. 
  4. Gebruik geen steiger bij windsnelheden sterker dan Beaufort 4. of een met zeil bedekte rolsteiger.
  5. Plaats geen ladders tegen de steiger het beklimmen van de rolsteiger aan de buitenkant is niet toegestaan. 
  6. Leuningframes en kantplanken/schopranden moeten op de werkvloer geplaatst worden.
  7. Overschrijd niet de veilige werkbelasting, bevestig geen hijswerktuigen en/of andere apparaten aan de rolsteiger.
  8. De rolsteiger mag niet worden verplaatst met materiaal of personen erop. 
  9. Monteer andere frames, indien extra werkvloerhoogte gewenst is. Gebruik NOOIT de verstelbare draadspindels om extra hoogte te verkrijgen. 
  10. Zorg altijd voor goed en compleet steigermateriaal. Bedenk dat jouw veiligheid afhangt van een veilige opbouw en gebruik van goede materialen. 
Veilig werken met rolsteigers: 10 tips

Veiligheid op het hoogste niveau

Aluminium steigers van ALGA

ALGA is al bijna 50 jaar producent van professionele rolsteigers die voldoen aan de de NEN-EN 1004. Bij ALGA weten we dus als geen ander wat er van een professionele rolsteiger wordt verwacht. Naast de bovenstaande tips bieden we een training veilig werken met rolsteigers aan voor bedrijven. Daarnaast is de  jaarlijks verplichte keuring en inspectie een goed moment om je steigermateriaal te checken op onvolkomenheden en/of gebreken.  Zo weet je zeker dat jouw materiaal aan de hoogste eisen voldoet en veilig gebruikt kan worden.

Ontdek alle Rolsteigers

Vragen over Rolsteigers?

Heb je aanvullende tips of interesse in de training veilig werken met rolsteigers? Neem dan contact met ons op, we vertellen er graag meer over.