Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Overzicht van de Nederlandse regelgeving

In Nederland vormt de Warenwet uit 1986 de basis van de wetgeving rondom draagbaar klimmaterieel. Het Besluit draagbaar klimmaterieel, de Regeling nadere eisen draagbaar klimmaterieel en de Regeling methoden van onderzoek draagbaar klimmaterieel vormen samen een gedetailleerd kader dat geldt voor zowel consumenten- als professioneel klimmaterieel. Voor producten die uitsluitend bedoeld zijn voor professioneel gebruik, kan de Nederlandse Arbeidsinspectie aanvullende eisen stellen.

Europese wetgeving

Voor wat betreft Europese wetgeving valt draagbaar klimmaterieel onder de Europese richtlijn Algemene productveiligheid 2001/95/EG. Deze richtlijn schetst de algemene veiligheidseisen, maar vanwege het brede karakter zijn er aanvullende, geharmoniseerde normen nodig voor specifieke veiligheidseisen. Op dit moment is er nog geen specifieke Europese wetgeving voor draagbaar klimmaterieel, waardoor lidstaten genoodzaakt zijn dit op nationaal niveau te regelen.

Dit betekent dat de regelgeving aanzienlijk kan variëren per lidstaat. Voor ondernemers die betrokken zijn bij de import en export van draagbaar klimmaterieel, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Verordening (EG) Nr. 764/2008 is hierbij van toepassing.

Is de productnorm EN 131 van toepassing in Nederland?

Er zijn diverse productnormen die niet geharmoniseerd zijn in Nederland. Dit zijn onder andere NEN-EN131-1 tot en met NEN-EN131-6, die verschillende aspecten van ladders behandelen, NEN-EN 14183 die betrekking heeft op opstapjes, en NEN 2484, die over draagbaar klimmaterieel, ladders en trappen gaat.

Het is duidelijk dat de naleving van de juiste wetgeving rondom draagbaar klimmaterieel cruciaal is. Dit waarborgt niet alleen de veiligheid van de gebruiker, maar beschermt ook de verkoper tegen mogelijke juridische aansprakelijkheid.

Wetgeving draagbaar klimmaterieel Warenwet of NEN EN 131

IN DE PRAKTIJK: WETGEVING DRAAGBAAR KLIMMATERIEEL

We ervaren dat dit onderwerp in de praktijk veel vragen oproept. Vooral als er gekeurd moet worden of als er audits worden uitgevoerd. Bij ALGA streven we ernaar om producten van de hoogste kwaliteit te leveren die standaard voldoen aan de Warenwet en alle relevante veiligheidseisen en normen. Neem vandaag nog contact met ons op om ervoor te zorgen dat uw draagbaar klimmaterieel voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen.

Wil je meer weten over wetgeving voor draagbaar klimmateriaal in Nederland? Bezoek dan zeker de website van de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit:  https://www.nvwa.nl

Veel gestelde vragen over wetgeving draagbaar klimmateriaal

Welke norm of wet geldt in Nederland voor draagbaar klimmateriaal?

Warenwetbesluit draagbaar klimmaterieel (1986): Dit is de hoofdwet die toeziet op de veiligheidseisen voor draagbaar klimmaterieel in Nederland. Het stelt eisen aan zowel consumenten- als professioneel klimmateriaal.

Niet geharmoniseerde normen in Nederland zijn:

NEN-EN131-1 tot NEN-EN131-6: Deze normen geven specifieke eisen voor verschillende aspecten van ladders, zoals termen, typen, functionele afmetingen, eisen, testen, labeling, veiligheidsinstructies, gebruikersinformatie, en specifieke eisen voor verschillende soorten ladders.

NEN 2484: Deze norm betreft draagbaar klimmateriaal zoals ladders en trappen. Het omvat termen, definities, eisen, beproevingsmethoden, gebruik en onderhoud.

bron: https://www.nvwa.nl

Wat is de NEN 2484?

De norm NEN 2484 laat zien aan welke eisen, definities en beproevingen professioneel draagbaar klimmateriaal (ladders en trappen) moet voldoen. Verder worden er in deze norm ook aanwijzingen gegeven voor het gebruik van professioneel draagbaar klimmateriaal in de praktijk. Deze norm komt overeen met de Warenwet en het besluit draagbaar klimmateriaal. De NEN 2484 wordt in de praktijk nog genoemd en gehanteerd als norm tijdens de jaarlijkse en verplichte keuring en inspectie van draagbaar klimmateriaal bij bedrijven. Maar de normcommissie komt niet meer bij elkaar. 

Wat is de EN-131?

De EN 131 is de Europese norm voor ladders, vouwladders en trappen. Omdat op dit moment specifieke Europese wetgeving voor draagbaar klimmaterieel ontbreekt, zijn de lidstaten genoodzaakt dit op nationaal niveau te regelen. Dit betekent dat de regelgeving per lidstaat aanzienlijk kan verschillen. Voor Nederland geldt de Warenwet en het besluit draagbaar klimmateriaal . De Nederlandse wet biedt een hogere veiligheidsstandaard dan de Europese norm EN 131. 

De normen NEN-EN 131-1 t/m 6 zijn niet geharmoniseerd in Nederland. Draagbaar klimmaterieel in Nederland moet voldoen aan de Warenwet.

bron: https://www.nvwa.nl