Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk
Kooiladder afkeuren en wetgeving

Meer dan een visuele keuring en inspectie

Kooiladders keuren conform de Norm NEN-EN 14122-4

In de praktijk zien we vaak dat het onduidelijk is welke norm er gehanteerd moet worden om een kooiladder te keuren. Als een kooiladder gekeurd wordt past men vaak dezelfde werkwijze toe als voor draagbaar klimmateriaal en daar gaat het vaak fout. Een kooiladder moet gekeurd worden volgens de norm NEN-EN-14122-4. Natuurlijk is een visuele keuring en inspectie ook belangrijk, je wilt natuurlijk voorkomen dat een kooiladder door een productiefout scheuren heeft in bijvoorbeeld de sporten. (zie foto). Maar een kooiladder keuring gaat veel verder dan alleen een visuele keuring en inspectie van de ladder. Dit komt omdat ook de omgeving waar de kooiladder is opgesteld onderdeel van de beoordeling bij keuring en inspectie moet zijn.

Kooiladder keuren

5 meest voorkomende redenen tot afkeur van Kooiladders

In onze cursus waar we keurmeesters voor kooi- en gevelladders opleiden geven we een overzicht van 15 aandachtspunten waarop men moet letten bij het keuren van een kooi en/of gevelladder. In deze blog besteden we aandacht aan de meest voorkomende punten die leiden tot afkeur van de kooiladder. De 5 reden die het vaakst leiden tot afkeur zijn: 

  1. Te grote afstand tussen de bovenste sport van de ladder en dakrand=aankomst (ontbreken van uitstaptrede)
  2. Ontbreken van een zelfsluitend veiligheidspoortje. 
  3. Het ontbreken van 2 cm. vlakke antislip op de sporten.
  4. Onvoldoende verticale kooistrippen in de kooiconstructie.
  5. Onveilige aankomst.

Onderstaand gaan we op ieder punt want dieper in. Met regelmaat horen wij in de praktijk dat men zegt de ladder wordt hooguit een paar keer per jaar gebruikt, of alleen in geval van nood. Precies dat zijn ook de reden om te zorgen voor veilige kooi- en gevelladders. Als het er op aankomt wil je zeker weten dat je veilig het dak kan verlaten of juist betreden. Verder is het goed om jezelf als werkgever of pandeigenaar ervan bewust te zijn, dat jij eindverantwoordelijk bent. 

1. Afstand sport en dakrand of werkbordes.

De wettelijke afstand tussen de bovenste sport en de dakrand of het werkbordes mag maximaal 7,5 cm. zijn. Dit betekend in bijna alle gevallen dat een standaard kooiladder zonder bijvoorbeeld een overstapbordes een uitstaptrede moet hebben. 

2. Zelfsluitend veiligheidspoortje. 

Iedere kooiladder moet aan de bovenzijde bij de aankomstplaats voorzien zijn van een zelfsluitend veiligheidspoortje. Dit klappoortje voorkomt dat, wanneer je struikelt of je evenwicht verliest jij weer terug kan vallen in de kooiladder. Het poortje moet dus altijd opengaan in de richting van het dak of machine. De beste plek voor een dergelijk poortje is direct bij de opening van de ladder en niet aan het eind van een overstapbordes. Je maakt het poortje zelfsluitend door het onder een hoek te plaatsen of door verende scharnieren te gebruiken.  

3. Vlakke antislip op de sporten van 2 cm.

Sporten van een kooiladder moeten verplicht zijn voorzien van 2 cm vlakke antislip stavlak. Een ronde sport met antislip kan dus niet goedgekeurd worden. Staat een sport onder een schuine stand dan moet en antislip stavlak minimaal 3 cm zijn. 

4. Onvoldoende verticale kooistrippen. 

De minimale afstand tussen de verticale kooistrippen moet 30 cm zijn. Vooral bij oudere (vaak stalen) kooiladders zien we hier een grotere afstand. In de praktijk houd het in dat een kooiconstructie minimaal 5 verticale strippen moet hebben. Tel je er minder dan 5, dan is het zeker aan te bevelen de onderlinge afstand op te meten.

5. Onveilige aankomstplaats.

De aankomstplaats is natuurlijk erg belangrijk bij een kooiladder. Is de doorsteek van de ladder en het aangrenzende hekwerk tenminste 110 cm hoog? De verplichte uitstaptrede en veiligheidspoortje hebben we bij punt 1 en 2 al besproken. Andere aandachtspunten: zijn er geen directe obstakels bij de daktoegang? is er valbeveiliging aanwezig door permanente hekwerken of een vallijn systeem? Zijn er geleide hekwerken richting de veilige zone op het dak? De veilige zone bevindt zich 4 meter vanaf de dakrand. 

De 5 meest voorkomende redenen om een kooiladder af te keuren.

Kooiladder keuren

Veilige machine en daktoegang: gebruik een checklist

Veilige machine en/of daktoegang is niet vanzelfsprekend. Wil je een duurzame en veilige toegang creëren? Kies er dan voor om een checklist te gebruiken zodat je alle aandachtspunten waaraan een kooiladders en gevelladders moeten voldoen kunt controleren. Wanneer we bij ALGA een kooiladder plaatsen op locatie voeren we direct aan de hand van deze checklist een nulmeting uit. Het rapport hiervan ontvangt de klant binnen 24 uur na plaatsing. Op deze manier weet je zeker dat een kooiladder 100% aan de norm en veiligheidseisen voldoet. 

ALGA: dé Kooiladderspecialist van Nederland

Wil je meer weten over het keuren van kooiladders of wil je een kooiladder kopen? Onze specialisten staan graag voor je klaar. We beantwoorden alle vragen en helpen je om de veiligste en best passende kooiladder samen te stellen die past bij jouw situatie. Wil je zelf alles weten over het keuren van kooiladders? Schrijf je dan direct in voor onze cursus keurmeester kooiladders of de cursus veilige en duurzame toegangsmiddelen.

Veel gestelde vragen over kooiladders

Brochure: Kooiladder in 5 stappen

Met grote regelmaat krijgen wij de vraag,  hoe kom je snel en eenvoudig tot de best passende kooiladder? Met onze brochure Kooiladder in 5 stappen hebben een handleiding gemaakt die  jou helpt om in 5 stappen de beste passende kooiladder te kiezen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kooiladder?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een kooiladder. Ten eerste is het belangrijk om te kiezen voor een kooiladder die geschikt is voor de locatie of toegang waarvoor jij hem wilt gebruiken. Dit betekent dat je rekening moet houden met welk type kooiladder en welke montage methode het beste in jouw situatie past. Ten tweede is het belangrijk dat de kooiladder voldoet aan de veiligheidsnormen. Vraag jezelf af of de kooiconstructie voldoet aan de veiligheidsnorm en of er standaard een uitstaptrede en klappoortje aanwezig is.  Denk ook na over de veiligheid op de aankomstplaats, zoals uitloop hekwerken richting de veilige zone op het dak. Ten derde is de totale hoogte erg belangrijk. Moet jij een hoogte van meer dan 10 meter overbruggen dan zijn rustbordessen verplicht. Als vierde geven we graag de tip; vraag het de kooiladderspecialist!

Waar worden kooiladders voor gebruikt?

Kooiladders worden gebruikt om toegang te verlenen tot hoge plaatsen, zoals boven in een gebouw, bruggen, silo’s en machines. Ze worden vaak gebruikt door mensen die beroepsmatig hoogte moeten werken, zoals installateurs van zonnepanelen, dakdekkers, dak inspecteurs. Kooiladders zijn ontworpen om veilig grote tot hoogste te klimmen en om te voorkomen dat gebruikers uit de lader vallen. In uitzonderlijke gevallen zijn kooiladders ook toegestaan als vluchtladder.

Wat is de norm NEN-EN-ISO 14122-4?

In de NEN-EN 14122-4 staan vaste ladders centraal die dienen voor veilige machine- of daktoegang. 

Dit deel is van toepassing op vaste ladders die deel uitmaken van een machine. Dit deel van NEN-EN 14122 specificeert minimumeisen die ook van toepassing wanneer vaste ladders (bijvoorbeeld kooiladder of gevelladders vereist zijn als het deel van het gebouw of de  constructie waar de machine is geïnstalleerd te betreden.

 

Zijn kooiladders veilig om te gebruiken?

Ja, kooiladders zijn over het algemeen veilig om te gebruiken als ze correct worden gebruikt en onderhouden. Ze zijn ontworpen om te voorkomen dat gebruikers uit de ladder vallen en voor o.a. veilige machine en daktoegang.  Het is wel belangrijk om de instructies van de fabrikant te lezen en te volgen om ervoor te zorgen dat de ladder op de juiste manier wordt gebruikt. Het is ook belangrijk om kooiladder regelmatig te controleren of deze in goede staat is en om onderhoud uit te voeren als dat nodig is. Een kooiladder moet voldoen aan de norm NEN-EN ISO 14122-4

Wat is de norm NEN-EN 14122?

Deze norm geeft eisen aan trappen, werkbordessen, leuningen en kooiladders die deel uitmaken van een machine. De norm specificeert de minimumeisen die ook van toepassing zijn wanneer toegangsmiddelen vereist zijn om een gebouw of constructie (bijv. trappen, trappen, leuningen) waar de machine is geïnstalleerd te betreden. De Norm NEN-EN 14122 bestaat uit 4 delen die niet los van elkaar kunnen worden gezien. 

  1. Keuze van vaste toegangsmiddelen tussen 2 verschillende niveaus
  2. Bordessen en looppaden 
  3. Trappen, trapladders en leuningen. 
  4. Vaste ladders (bijv. kooiladders)

Handleiding Kooiladders & Gevelladders

Hoe hoog mag een Kooiladder zijn?

Er bestaat geen maximale hoogte voor een kooiladder. In de praktijk komen we met regelmaat kooiladders tegen tot een hoogte van 50 meter. Het is belangrijk om de norm NEN-EN 14122-4 te hanteren waarin aanvullende regels over de hoogte zijn vermeld. In de norm NEN-EN 14122-4 staat dat een kooiladder verplicht is bij een verticale klimhoogte van meer dan 3 meter. Bij ladders korter dan 3 meter spreken we over een gevelladder. Is een kooiladder hoger dan 10 meter dan is het verplicht om na iedere 6 meter een rustbordes te plaatsen.

Waar moet een Kooiladder aan voldoen?

Voor kooiladders is de norm NEN-EN-ISO 14122-4 Daarin staat omschreven waar een kooiladder en de omgeving waar de kooiladder is geplaatst allemaal aan moet voldoen. Wanneer je gebruik maakt van een permanente toegangsladder moet die bij een hoogte van meer dan 3 meter voorzien zijn van een kooiconstructie. Een verticale ladder vanaf 3 meter is verplicht om een kooiconstructie te hebben. Bij ladders korter dan 300 cm spreken we over een gevelladder. Bij een totale klimhoogte hoger dan 10 meter is een rustbordes om de 6 meter verplicht.

Wat kost een kooiladder?

Gemiddeld genomen start de prijs van een kooiladder tussen de € 700,- en € 800,- De echte prijs van een kooiladder hangt af van verschillende factoren, waarvan de belangrijkste zijn:

  1. Welk type kooiladder (montagemethode)
  2. De lengte/hoogte van de kooiladder

Daarnaast spelen omgevingsfactoren ook een rol. Denk dan aan de volgende vragen:

  1. Zijn er aanvullende hekwerken nodig om valgevaar te voorkomen?
  2. Moet de kooiladder afgesloten kunnen worden om oneigenlijke toegang te voorkomen?

Wat zijn de voordelen van een Kooiladder?

  1. Kooiladders zijn op vrijwel alle gevels te monteren
  2. Leverbaar in verschillende uitvoeringen en dus in veel situaties toe te passen 
  3. Aluminium kooiladders zijn snel te plaatsen en licht in gewicht
  4. Iedereen mag een kooiladder gebruiken. Je hebt geen aanvullende veiligheidscertificaten nodig. 
  5. De kooiladder is vast gemonteerd en daardoor extra stabiel t.o.v. een mobiele ladder.