Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Veilig werken met ladders, trappen en rolsteigers is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wanneer je rijdend over de snelweg naar de ladders en trappen kijkt die je op bijvoorbeeld op een bus of aanhanger ziet liggen zie je gelukkig veel materiaal wat goed onderhouden is. Maar wat ook regelmatig opvalt zijn bijvoorbeeld de versleten ladder en trapvoeten, of een verbogen sport. Dit laatste zie je dan meestal bij een ladder met uitgebogen voet omdat bijvoorbeeld de sportlatten ontbreken. Voor trappen geldt wat betreft de rubberen voeten vaak hetzelfde als wat je bij de ladders ziet, dat het antislipprofiel ver of soms helemaal versleten is. Specifiek bij de dubbele trappen valt het op dat vaak de steunbeugel ontbreekt. Vrijwel alle dubbele trappen voor professioneel gebruik worden zonder steunbeugel afgekeurd. Alleen de BISON dubbele trap is daarop een uitzondering. Deze dubbele trap is goedgekeurd zonder steunbeugel

Veilig werken; een rol voor werkgevers en werknemers

Goed klimmateriaal en veilig werken is niet alleen een kwestie van aankoop. Goed en professioneel materiaal aanschaffen is uiteraard wel een eerste goede stap. Let er bij de aankoop op dat de ladders en trappen voldoen aan de Warenwet en de norm NEN 2484. Na de aankoop komt het vervolgens aan op onderhoud en inspectie. Inspectie voor gebruik door de gebruikers zelf, die niet zomaar klakkeloos een ladder of trap op moeten lopen. Werknemers moeten ook leren op welke punten ze moeten letten om er zeker van te zijn dat ze op de juiste manier aan de slag gaan om hun klus te klaren. De belangrijkste rol is toch wel weggelegd voor de werkgever, die moet tenslotte voor goedgekeurd en veilig materieel voor zijn of haar mensen zorgen.

Veilig werken met ladders, trappen en rolsteigers

Keuring en Inspectie voor een Veilig werkklimaat

De jaarlijkse keuringen en inspecties die overigens ook wettelijk verplicht zijn, dragen bij aan een veilig werkklimaat. Kijkend op de weg en bouwplaats lijkt het soms dat keuring en inspectie nog wel eens vergeten wordt door zowel werknemer als werkgever. Zeker voor de kleinere bedrijven kan de keuring en inspectie soms als een extra aanslag op de tijd worden gezien. Geef de keuring en inspectie voor ladders en trappen dan uit handen aan een externe partij die gespecialiseerd is in keuringen. Wil je dat niet? Stel dan binnen de eigen organisatie een verantwoordelijk en deskundig persoon aan. Wij helpen graag om jouw materiaal te keuren of om jouw medewerkers op te leiden tot deskundig keurmeester ladders, trappen en rolsteigers.

Veilig werken met ladders, trappen en rolsteigers

Heb je hulp, tips of advies nodig, of wil je meer weten over onze inspectie of opleidingsmogelijkheden? Neem dan snel contact met ons op, we helpen je graag verder.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.