Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Trappen en Werkbordessen zijn niet meer weg te denken in industrieën, logistieke centra transport en bedrijven waar onderhoud wordt gepleegd aan grote voertuigen. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer omgevingen te benoemen waar veilig werken één van de speerpunten is en waar wordt gewerkt met trappen en werkbordessen. Worden er binnen jouw organisatie trappen en werkbordessen gebruikt? Dan draag jij als werkgever daar de verantwoording voor. Daarom is een jaarlijkse keuring belangrijk.

Veilig werken met bordestrappen en werkbordessen

Het Arbeidsomstandighedenbesluit stelt dat een werkgever veilige en professionele materialen ter beschikking moet stellen. Het is daarom verstandig vaste aluminium trappen, verrijdbare trappen, werkbordessen en trapladders jaarlijks te laten inspecteren en keuren. Iedere klim- of werkvoorziening, de wijze waarop deze is aangebracht, en de manier waarop ermee wordt gewerkt is per situatie verschillend. Kennis van de geldende normen en wettelijke eisen is belangrijk want een keuring volgens de NEN-EN-ISO 14122 gaat veel verder dan alleen maar een visuele inspectie. Er moet ook gekeken worden of de situatie en omgeving van het object als geheel veilig is, en aan de norm voldoet

Werkbordes aluminium op maat gemaakt conform Keuring bordestrappen en werkbordessen NEN-EN-ISO 14122-3

De Norm EN-ISO 14122 bestaat uit 4 delen

Bordestrappen, vaste trappen & Werkbordessen keuring NEN-EN-ISO 14122

De Norm EN-ISO 14122 bestaat uit 4 delen die niet los van elkaar gezien kunnen worden. De NEN-EN-ISO 14122 voor trappen , trapladders en leuningen kan eigenlijk niet los worden gezien van deel 2 waarin de normen voor bordessen en looppaden centraal staan. Want wat is een trap zonder bordes en andersom. Toegang tot een werkbordes wordt vaak gerealiseerd met een trap. Soms zie je ook dat kooiladders onderdeel zijn van bordessen of looppaden. De normering voor keuring van Kooiladders vind je terug in deel 4 van de norm NEN-EN-14122-4. Ook voor een kooiladder geldt dat deze gekeurd moet worden. Werk je met norm 14122 als geheel weet je zeker dat jouw klimmateriaal voldoet aan hoogste gestelde eis en veilig gebruikt kan worden.

Offerte Keuring NEN-EN-ISO 14122 Aanvragen

Keurmeester NEN-EN-ISO 14122 Uit de praktijk

Keuring NEN-EN-ISO 14122 bordestrappen en werkbordessen

Maar wat is veilig en wat voldoet nog aan de huidige normeringen? Om die vraag te beantwoorden heeft ALGA gecertificeerde keurmeesters in dienst die iedere situatie kunnen beoordelen en toetsen aan de norm NEN-EN ISO 14122. Onze keurmeesters werken aan de hand van een vooropgestelde checklist, zodat we er zeker van zijn dat alle cruciale onderdelen die de norm omschrijft, worden geïnspecteerd.

Je hoeft na de keuring niet meer te twijfelen aan het veilig kunnen gebruiken van jouw trappen en werkbordessen. Goedgekeurd materieel wordt voorzien van een inspectiesticker. Op de inspectiesticker staat, conform de eisen, de volgende inspectiedatum vermeld. Daarnaast ontvang je ook een duidelijke rapportage van de gehele keuring zodat je als bedrijf altijd aantoonbaar kunt maken dat jullie met goedgekeurd en professioneel materiaal werken.

Wat kost een keuring bordestrappen en werkbordessen NEN-EN-ISO 14122

Een vraag die regelmatig terugkomt is: Wat kost het keuren van bordestrappen en werkbordessen conform de NEN-EN 14122? Dat is vooraf niet precies te zeggen omdat dit o.a. afhankelijk is van de locatie waar de keuringen plaats moeten vinden, de hoeveelheid items die gekeurd moeten worden en de staat waar het materiaal zich in bevind. Wil je meer informatie over wat het kost om trappen en werkbordessen te keuren? We vertellen je er graag meer over, of vraag direct een offerte aan.

Keuring bordestrappen en werkbordessen NEN-EN-ISO 14122

Veel gestelde vragen over keuring NEN-EN-ISO 14122

Wat is de norm NEN-EN 14122?

Deze norm geeft eisen aan trappen, werkbordessen, leuningen en kooiladders die deel uitmaken van een machine. De norm specificeert de minimumeisen die ook van toepassing zijn wanneer toegangsmiddelen vereist zijn om een gebouw of constructie (bijv. trappen, trappen, leuningen) waar de machine is geïnstalleerd te betreden. De Norm NEN-EN 14122 bestaat uit 4 delen die niet los van elkaar kunnen worden gezien. 

  1. Keuze van vaste toegangsmiddelen tussen 2 verschillende niveaus
  2. Bordessen en looppaden 
  3. Trappen, trapladders en leuningen. 
  4. Vaste ladders (bijv. kooiladders)

Wat is de norm NEN-EN 14122-1?

In de NEN-EN-ISO 14122-1 staat de keuze van vaste toegangsmiddelen en algemene vereisten voor toegankelijkheid centraal.

Dit deel is van toepassing op permanente toegangsmiddelen die deel uitmaken van een machine. Dit deel van ISO 14122 specificeert ook de minimumeisen die van toepassing zijn als toegangsmiddelen vereist zijn om een gebouw of constructie waar de machine is geïnstalleerd is te betreden.

Wat is de norm NEN-EN 14122-2?

In de NEN-EN-ISO 14122-2 staan werkbordessen en looppaden centraal die dienen voor veilige machine- of daktoegang. 

Dit deel is van toepassing op werkplatforms en looppaden die deel uitmaken van een machine. Dit deel van ISO 14122 specificeert minimumeisen die ook van toepassing wanneer bordessen en looppaden vereist zijn als het deel van het gebouw of de constructie (bijv. werkplatforms, loopbruggen) waar de machine is geïnstalleerd te betreden.

Wat is de norm NEN-EN 14122-3?

In de NEN-EN-ISO 14122-3 staan Trappen, trapladders en leuningen centraal die dienen voor veilige machine- of daktoegang. 

Dit deel is van toepassing op Trappen, trapladders en leuningen die deel uitmaken van een machine. Dit deel van NEN-EN 14122 specificeert minimumeisen die ook van toepassing wanneer trappen en leuningen vereist zijn als het deel van het gebouw of de  constructie waar de machine is geïnstalleerd te betreden.

Wat is de norm NEN-EN-ISO 14122-4?

In de NEN-EN 14122-4 staan vaste ladders centraal die dienen voor veilige machine- of daktoegang. 

Dit deel is van toepassing op vaste ladders die deel uitmaken van een machine. Dit deel van NEN-EN 14122 specificeert minimumeisen die ook van toepassing wanneer vaste ladders (bijvoorbeeld kooiladder of gevelladders vereist zijn als het deel van het gebouw of de  constructie waar de machine is geïnstalleerd te betreden.

 

Aan welke norm moet een bordestrap voldoen?

Een verrijdbare bordestrap moet aan de norm NEN-EN-14122-3 voldoen. Het is de bedoeling dat dit deel van ISO 14122 samen wordt gebruikt met ISO 14122-1 om de vereisten voor trappen, trappen en leuningen te geven. De ISO 14122-serie is als geheel toepasbaar als toegang voor gebouwen, stationaire als mobiele machines waar toegangsmiddelen nodig zijn. 

Wat is de platform of bordeshoogte bij een bordestrap?

Dat is per bordestrap verschillend we maken onze bordestrappen van 2 tot 14 treden. Daarmee is de bordeshoogte oplopend van 0,44 tot 3.10 meter hoogte. Moet je bordeshoogte aan speciale maten voldoen vraag onze klantenservice via info@alga.nl naar de mogelijkheden.

Is een keuring en inspectie van Klimmateriaal verplicht?

Ja. De Arbowet omschrijft dat werkgevers verplicht zijn om veilige arbeidsmiddelen beschikbaar te stellen aan hun werknemers. Dat maakt de keuring van klimmateriaal verplicht. De Frequentie van het keuren hangt af van de intensiteit waarmee het klimmateriaal wordt gebruikt. In de meeste gevallen volstaat een één jaarlijkse keuring en inspectie. Kijk in het overzicht naar de keuringen die ALGA kan verzorgen. 

Kunnen de producten op locatie geïnspecteerd worden?

Jazeker dat kan! In de praktijk gebeurt dat bijna altijd. De inspecteurs van ALGA zijn door het hele land te zien om bij bedrijven te keuren. Vaak wordt het materiaal verzamelt en de keuring op 1 vaste plek in het bedrijf gedaan. Het komt ook voor dat de inspectie op verschillende afdelingen wordt uitgevoerd. Dat is afhankelijk van hoe het is afgesproken Belangrijk is dat alle ladders, trappen en rolsteigers zijn gekeurd.