Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Ruimladders van ALGA voldoen aan de Warenwet en NEN 2484

Ruimladder met of zonder stabiliteitsbalk

In de praktijk aan boord gaat de voorkeur vaak uit naar een ruimladder zonder stabiliteitsbalk. Nadat enige jaren terug Europese norm EN 131 is aangepast, worden ruimladders die langer zijn dan 3 meter standaard voorzien van een stabiliteitsbalk. ALGA maakt haar ladders in onze eigen fabriek in Nederland. In Nederland is de Warenwet beter bekend als de NEN 2484 de enige wet die geldt voor draagbaar klimmateriaal en dus ook voor ladders. In de Warenwet / besluit draagbaar klimmateriaal, staat de 3 meter eis niet. Dat betekent dat de ruimladders van ALGA dus zonder stabiliteitsbalk geleverd kunnen worden. 

Een ander voordeel van de Warenwet is dat de sporten een testbelasting moeten kunnen doorstaan van 350 kg. In de Europese norm EN 131 is deze testbelasting slechts 260 kg. Daarom staan de ladders van ALGA die in Nederland worden geproduceerd ook wel  bekend als de sterkste ruimladders. 

Veel gestelde vragen over Ruimladders:

Wat is een Ruimladder

De vereniging van de Binnenvaart omschrijft het begrip ruimladder als volgt:

  1. De Ruimladder is een ladder, die gebruikt wordt om in het ruim te kunnen komen.
  2. Ladder met verstelbare haken, die achter de bovenrand van de den gehaakt kunnen worden.

Is een Stabiliteitsbalk verplicht?

Het antwoord daarop is;  ja en nee, deze vraag verdiend dus echt wat extra uitleg. Wanneer je gebruik maakt van een reformladder, dat is een 2- of 3- delige uitschuifbare ladder die je ook in een A-stand kunt plaatsen is stabilisatie altijd verplicht. Wanneer je gebruik maakt van een opsteekladder of een enkele ladder is een stabiliteitsbalk niet perse verplicht.

Het complete en uitgebreide antwoord geven we in ons blog:

 

Is een stabiliteitsbalk bij een ladder verplicht?

Wat is de EN-131?

De EN 131 is de Europese norm voor ladders, vouwladders en trappen. Omdat op dit moment specifieke Europese wetgeving voor draagbaar klimmaterieel ontbreekt, zijn de lidstaten genoodzaakt dit op nationaal niveau te regelen. Dit betekent dat de regelgeving per lidstaat aanzienlijk kan verschillen. Voor Nederland geldt de Warenwet en het besluit draagbaar klimmateriaal . De Nederlandse wet biedt een hogere veiligheidsstandaard dan de Europese norm EN 131. 

De normen NEN-EN 131-1 t/m 6 zijn niet geharmoniseerd in Nederland. Draagbaar klimmaterieel in Nederland moet voldoen aan de Warenwet.

bron: https://www.nvwa.nl

Wat is de NEN 2484?

De norm NEN 2484 laat zien aan welke eisen, definities en beproevingen professioneel draagbaar klimmateriaal (ladders en trappen) moet voldoen. Verder worden er in deze norm ook aanwijzingen gegeven voor het gebruik van professioneel draagbaar klimmateriaal in de praktijk. Deze norm komt overeen met de Warenwet en het besluit draagbaar klimmateriaal. De NEN 2484 wordt in de praktijk nog genoemd en gehanteerd als norm tijdens de jaarlijkse en verplichte keuring en inspectie van draagbaar klimmateriaal bij bedrijven. Maar de normcommissie komt niet meer bij elkaar. 

Enkele laader ook wel ruimladder genoemd in de binnenvaart

Veiligheid aan aan boord

Veilig werken met een Ruimladder 

Een stabiliteitsbalk maakt een ladder natuurlijk stabieler en daardoor ook veiliger. Door de beperkte ruimte van de gangboorden wordt een stabiliteitsbalk ook vaak als hinderlijk ervaren. De kleinste stabiliteitsbalk heeft een standaard lengte van 86 cm.  Als de ladder door smalle ruimtes of gangboorden alsnog niet goed opgesteld kan worden is het maar de vraag of de ladder met stabiliteitsbalk de veiligste keuze is. Is stabiliteit voor jou een belangrijk punt? Kies dan voor de ruimladder met haken. De ladder met haken kan altijd aangehaakt worden om uitglijden te voorkomen.  Je kunt uitglijden ook voorkomen door een laddermat onder de ladder te leggen. Met deze van rubbergranulaat gemaakte matten staat je ladder gegarandeerd stabiel en veilig. 

Natuurlijk zijn de ladders van ALGA standaard uitgevoerd met brede rubberen antislip laddervoeten. Dankzij deze kwalitatief hoogwaardige rubberen laddervoeten staat de ladder altijd stabiel en stevig. Let altijd op de slijtage van het antislip profiel. Laddervoeten zijn vaak goedkoop en eenvoudig te vervangen. Zijn de laddervoeten onder jouw ladder afgesleten? Twijfel dan niet en vervang ze meteen. Je voorkomt hiermee dat de ladder kan gaan glijden. 

Ladder kopen? 

Wil jij een ruimladder  of andere ladder kopen? Of wil je meer weten over de ruimladders van ALGA? Vraag het onze klantenservice! Onze ladder specialisten helpen je graag met al je vragen en geven advies op maat.

Ontdek alle soorten Ruimladders